hyalfit-post-02

Šta je to što HYALFIT čini jedinstvenom formulom

Revolucionarna formula sa najvećom dozom hijaluronske kiseline i kolagena. Sa ovom formulom smo uspjeli da prevaziđemo dosadašnju standardnu tehnologiju a pri tom Vama obezbijedimo garanciju kvaliteta i komfonrnost primjene. Brzo i efikasno ublažava bolove, upale i otoke (edeme) zglobova. Potpuno je prirodan i bezbijedan preparat koji ne izaziva nikakve nuspojave.

Indikacije:

  • osteoartritis,
  • degenerativne bolesti zglobova,
  • artritis kolena, lakta, ramena, kuka, šake i stopala,
  • reumatoiodni artritis,
  • povrede zglobova,
  • bolovi pri kretanju, u stanju mirovanja i ukočenost zglobova.

Karakteristike glavnih komponenata koje ulaze u sastav HYALFITA

Danas više od 80% odraslih osoba ima problema sa zglobovima i mišićima u vidu bolova, upalnih procesa kao i otoka. Uzrok tih problema su prije svega reumatske bolesti: osteoartritis (uplani proces zglobova), osteoartroza (degenerativno oboljenje zglobova i kostiju), giht (metabolicko oboljenje zglobova), povrede mekih tkiva ( tetiva, ligamenata i mišića), kao i sportske povrede (istegnuća, iščašenja zglobova, uganuća). Kao posljedica ovih bolesti i povreda javljaju se bol, otežana pokretljivost, smanjena funkcija zglobova i mišića. Najvažnija stvar jeste primjena terapije koja će smanjiti bol, upalu kao i otok (ukoliko postoji) i poboljšati pokretljivost zgobova. Zbog toga se pacijenti odlucuju za upotrebu lijekova , analgetika i antireumatika, ali one nose i neke posljedice ako se koriste na duže staze, tačnije oni izazivaju oštećenja sluznice želudca.

Kolagen

Kolagen je protein koji čini 25% svih proteina organizma i predstavlja najvažniji sastojak unutrašnjeg potpornog sistema. Kolagen čini osnovna vlakna vezivnog tkiva zglobova, hrskavice, kostiju, zuba, tetiva, kože, vena. Jako je bitan u njihovom formiranju i omogućava eleastičnost kože i krvnih sudova. Kolageni peptide utiču na ćelije hrskavice i kostiju tako što stimulišu povećanje proizvodnje novog zglobnog kolagena i sprečavaju razgradnju već postojeće strukture hrskavice. Time se poboljšava pokretljivost zglobova . Kolagen s vremenom gubi svoj kvalitet, isto kao i organizam, a ukoliko njegova regeneracija nije podržana djelovanjem kolagenih peptide , kolagen počinje da gubi svoje fiziološke osobine, što prouzrokuje nastanak raznih bolesti lokomotornog sistema. Najčesća bolest jeste osteoartritis( oštećenja hrskavice) i osteoporoza (krtost i lomljivost kostiju zbog samanjene gustine koštane mase).Uzimanje kolagena kod bolova zglobova , tj. kod osteoartritisa je jako važno, jer ubrzava oporavak zglobnog tkiva. Kod osoba sa osteoporozom unošenjem kolagena poboljšava se arhitektura kostiju što dovodi do povećanja elastičnosti i čvrstine kostiju.

Boswellia Serrata

Boswellia Serrata (tamjanovo drvo) – biljka koja raste u Indiji , a čiji se ekstrakt koristi za ukalnjanje bolova kod osteoartritisa. Sadrži visoku količinu kiselina Boswellia, koje ublažavaju proces upala, pozitivno djeluju kod ublažavanja simptoma osteoartritisa, pomaže kod bolova u zgobovima, jutarnje ukočenosti i poboljšava pokretljivost zglobova. Boswellia osim toga što ima jak protivupalni učinak i brzo otklanja bol, ona ujedno otvara i krvne sudove za snadbijevanje tkiva (kolateralne krvne sudove), što ima kao rezultat u tkivu više kolagena u kraćem vremenu. Zajedno sa kolagenom utiče na bolju pokretljivost a time i ishranu hrskavice.

Hondroitin sulfat

Hondroitin sulfat , predstavlja sulfat glukozaminoglikana sačinjenog od naizmjeničnih šećera.Obično se nalazi u okviru proteina kao sastavni dio proteoglikana. Hondroitin sulfat je važna strukturna komponeneta hrskavice i mnogo pomaže kod otpornosti na pritisak.

Hijaluronska kiselina

Značaj hijaluronske kiseline je u tome što sa drugim komponentama učestvuje u izgradnji hrskavice. Kod hroničnih, upalnih procesa (osteoartritisa), dolazi do razgradnje hijaluronske kiseline i oštećenja hrskavice, a time se smanjuje elastičnost i pokretljivost zglobova. Hijaluronska kiselina se nalazi u vezivnim tkivima,u međućelijskom matriksu, u sinovijalnoj tečnosti (tečnost oko zglobova koja ih obavija i podmazuje). Hijaluronska kiselina ima esencijalnu ulogu u održavanju normalne funkcije zglobova. Kao što smo već rekli nalazi se u hrskavici i sinovijalnoj tečnosti. U sinoviji održava viskoznoelastična svojstva. Za vrijeme upalnih procesa, događa se povećana razgradnja hijaluronske kiseline usled stvaranja razgradnih enzima ili reaktivnih oksidanata.

Zašto je važna hijaluronska kiselina?

Važnost hijaluronske kiseline u hrskavici sastoji se u njenoj ulozi da održava strukturu čineći agregate s proteoglikanima koji su neophodni za funkciju zglobova. Do 10% hrskavičnih glikozaminoglikana čini hijaluronska kiselina. Značajan podatak je da hijaluronska kiselina može vezati velike količine vode (1000 puta vecu od svoje tezine). Kod osteoartritisa smanjuje se molekularna masa i koncentracija hijaluronske kiseline, što smanjuje viskozno-elastična svojstva zglobne tečnosti. U svakom sinovijalnom zglobu sinovijalne membrane njegove čaure izlučije sinovijalnu tečnost i kontinuirano proizvodi hijaluronsku kiselinu koja je po hemijskom polisaharid velike molekularne težine i sastavni dio sinovijalne tečnosti, zglobne hrskavice i vezivnog tkiva ljudskog organizma. Hijaluronska kiselina u sinovijalnoj tečnosti gradi kontinuiranu mrežu i daje joj viskozna svojstva i visoki kapacitet vezivanja vode na molekulu, što joj omogućava da podmazuje zglobnu površinu pri pokretu i amortizuje ga. Oblažući receptore za bol u sinovijalnoj membrani, smanjuje bolnu reakciju zgloba. Sinovijalna tečnost omogućava ishranu zglobne hrskavice i ublažava sile pritiska u hrskavici nastale opterećenjem telesnom težinom i pokretom zgoba. Proizvodnja hijaluronske kiseline u sinovijalnoj tečnosti smanjuje se tokom života, tako da većina ljudi sa prosekom 50 godina ima manje hijalurinske kiseline u zglobovima za 50%. Uz to starenjem se menjaju i svojstva hijaluronske kiseline u smislu smanjenja veličine molekula i njenih viskoelastičnih svojstava, zbog čega i sinovijalna tečnost kod artritičnih zglobova gubi elaastičnost i viskoznost. Kako je osteoartritis u svim fazama karakterisan progresivnim smanjenjem koncentracije hijaluronske kiseline u sinoviji koja oblaže zglob jasno je zbog čega se javljaju prateći simptomi bolesti.